
Περιγραφή
Το IELTS χωρίζεται σε δύο κατευθύνσεις, την ακαδημαϊκή και τη γενική (Academic and General Training).
Η ακαδημαϊκή κατεύθυνση απευθύνεται σε υποψηφίους που ενδιαφέρονται να σπουδάσουν σε προπτυχιακό ή μεταπτυχιακό επίπεδο σε αγγλόφωνα εκπαιδευτικά ιδρύματα ή προγράμματα. Η γενική κατεύθυνση εξετάζει τη χρήση της γλώσσας σε πιο πρακτικό επίπεδο. Απευθύνεται σε όσους πρόκειται να αναζητήσουν εργασία ή να ολοκληρώσουν σπουδές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε αγγλόφωνες χώρες.
Σε κάθε εξέταση οι υποψήφιοι έχουν κοινά θέματα στην προφορική εξέταση (Speaking) και στην κατανόηση του προφορικού λόγου (Listening), ενώ εξετάζονται σε θέματα ακαδημαϊκής ή γενικής κατεύθυνσης στη γραπτή εξέταση (Writing) και την κατανόηση γραπτού κειμένου (Reading).
Η εξέταση αποτελείται από τις ακόλουθες τέσσερις (4) ενότητες :
Κατανόηση προφορικού λόγου (Listening)
Η ενότητα αυτή αξιολογεί την ικανότητα των υποψηφίων να κατανοούν τον προφορικό λόγο τόσο σε ακαδημαϊκό επίπεδο όσο και σε οποιοδήποτε κοινωνικό περιβάλλον. Η ενότητα είναι κοινή στην ακαδημαϊκή και τη γενική κατεύθυνση.
Η εξέταση χωρίζεται σε τέσσερα μέρη. Τα δύο πρώτα ασχολούνται με κοινωνικά θέματα. Ακούγεται μια συνομιλία δύο ατόμων και ένας μονόλογος. Τα δύο τελευταία μέρη αφορούν σε εκπαιδευτικά θέματα. Και εδώ ακούγονται μια συνομιλία δύο ή περισσοτέρων ατόμων και ένας μονόλογος.
Για την εξέταση χρησιμοποιούνται διαφορετικές διάλεκτοι και προφορές από όλο τον αγγλόφωνο κόσμο, γεγονός που συμβαδίζει με τις διεθνείς προδιαγραφές των εξετάσεων για το IELTS.
Κατανόηση γραπτού κειμένου (Reading)
Η ενότητα εξετάζει την ικανότητα των υποψηφίων στην ανάγνωση και κατανόηση κειμένων διαφορετικών πηγών και θεμάτων στην αγγλική γλώσσα.
Κατανόηση γραπτού κειμένου ανά Κατεύθυνση
Ακαδημαϊκή κατεύθυνση | Γενική Κατεύθυνση
Δίνεται έμφαση στην κατανόηση κειμένων που προέρχονται από περιοδικά, εφημερίδες, βιβλία, με θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον των υποψηφίων. Δίνεται έμφαση στην κατανόηση κειμένων προερχόμενων από διαφημίσεις, επίσημα έγγραφα, εφημερίδες, περιοδικά, εγχειρίδια, πίνακες δρομολογίων, φυλλάδια, βιβλία, ανακοινώσεις. Τα θέματα άπτονται κοινωνικού και εκπαιδευτικού ενδιαφέροντος, σύμφωνα με το ενδιαφέρον των υποψηφίων της συγκεκριμένης κατεύθυνσης.
Προφορική εξέταση (Speaking)
Η ενότητα αξιολογεί την ικανότητα των υποψηφίων να επικοινωνούν σε οποιοδήποτε κοινωνικό περιβάλλον – ακαδημαϊκό, εργασιακό, προσωπικό – στην αγγλική γλώσσα. Η ενότητα αυτή είναι κοινή και για τις δύο κατευθύνσεις.
Ουσιαστικά είναι μια προφορική συνέντευξη ανάμεσα στον εξεταστή και τον εξεταζόμενο. Πιο συγκεκριμένα, ο υποψήφιος καλείται να μιλήσει στα Αγγλικά σχετικά με τις σπουδές και τα ενδιαφέροντά του, να αναπτύξει θέματα της επικαιρότητας βασιζόμενος σε κείμενο που του δίνεται στη διάρκεια της εξέτασης, και με αφορμή αυτό, να συζητήσει γενικότερης φύσεως θέματα.
Μέσα από τη συζήτηση ο εξεταστής ελέγχει την ικανότητα του εξεταζόμενου στο χειρισμό της αγγλικής γλώσσας, ως προς την ευχέρεια και τη συνοχή, την ακρίβεια στη χρήση της γραμματικής και του συντακτικού, καθώς και το λεξιλογικό πλούτο και τη σωστή προφορά, μέσα από έκφραση προσωπικών ή μη απόψεων, εξηγήσεις, συγκρίσεις, αφηγήσεις, αναλύσεις, περιλήψεις, παραφράσεις.
Γραπτή εξέταση (Writing)
Στην ενότητα αυτή εξετάζονται οι ικανότητες των υποψηφίων στο χειρισμό της αγγλικής γλώσσας ως προς τη γραμματική, το συντακτικό, το πλούσιο λεξιλόγιο και το κατά πόσο απαντούν στα ερωτήματα με σαφήνεια.
Γραπτή εξέταση ανά Κατεύθυνση
Ακαδημαϊκή κατεύθυνση | Γενική Κατεύθυνση
Στο πρώτο θέμα οι υποψήφιοι πρέπει να περιγράψουν δεδομένα γραφήματος ή πίνακα. Η ικανότητά τους να συγκρίνουν, να οργανώνουν, να ομαδοποιούν τις πληροφορίες είναι το ζητούμενο. Το δεύτερο θέμα αφορά σε μια άποψη ή ένα επιχείρημα ή πρόβλημα, με βάση το οποίο οι εξεταζόμενοι δίνουν λύσεις, εκφράζουν απόψεις και αξιολογούν το περιεχόμενο των επιχειρημάτων. Τα θέματα λαμβάνουν υπόψη το ακαδημαϊκό ενδιαφέρον των υποψηφίων. Στο πρώτο θέμα οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν σε ένα πρόβλημα με ένα γράμμα, όπου αναζητούν πληροφορίες ή εξηγούν μια δεδομένη κατάσταση. Σημαντικό ρόλο παίζει η ικανότητά τους να εκφράζουν απόψεις, ανάγκες και να δίνουν πληροφορίες σχετικά με ένα θέμα. Το δεύτερο ερώτημα είναι, όπως και στην ακαδημαϊκή κατεύθυνση, μια άποψη, επιχείρημα ή πρόβλημα, στο οποίο οι υποψήφιοι καλούνται να απαντήσουν δίνοντας τις δικές τους απόψεις, κρίσεις. Τα θέματα είναι γενικού ενδιαφέροντος.
Οι εξετάσεις διενεργούνται από κοινού από το τμήμα εξετάσεων του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ, το Βρετανικό Συμβούλιο και το IDP: IELTS Αυστραλίας. Οι υποψήφιοι μπορούν να συμμετέχουν στις εξετάσεις στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη όλο το χρόνο, συνήθως δύο φορές το μήνα. Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα σε δεκατρείς (13) μόνο ημέρες. Η επίδοση των υποψηφίων βαθμολογείται χωριστά σε κάθε μία από τις τέσσερις γλωσσικές δεξιότητες, παρέχεται όμως και συνολική βαθμολογία. Η αξιολόγηση των υποψηφίων γίνεται σε βαθμολογική κλίμακα που κυμαίνεται από 1 (μη χρήστης) μέχρι 9 (απόλυτα ικανός χρήστης).
Στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών και Πληροφορικής LINGUALAND έμπειροι καθηγητές, καταξιωμένοι στη διδασκαλία της αγγλικής ως ξένης γλώσσας, σας προετοιμάζουν για τις εξετάσεις του IELTS με μοναδικό στόχο τη δική σας επιτυχία. Υπάρχουν περίοδοι προετοιμασίας (η κάθε μια διάρκειας οκτώ-δέκα εβδομάδων) σε κάθε ακαδημαϊκό έτος. Η περίοδος προετοιμασίας IELTS εξαρτάται από το επίπεδο Αγγλικών του κάθε υποψηφίου. Λαμβάνοντας υπόψη οτι το επίπεδο του IELTS είναι σχεδόν επίπεδο Advanced υποψήφιοι που είναι κάτοχοί του δεν θα χρειαστούν περισσότερο από (οκτώ-δέκα εβδομάδες προετοιμασίας (1 περίοδο).